GBC
Размер на шрифта: - / +

КУЛТУРА - НК „Светослав Обретенов“

НАЧАЛОНачало

Национален конкурс


Адрес: 9200 гр. Провадия, обл. Варненска
Телефони: 0887 778 572; 0518 / 4 22 34; 0518 / 4 22 80
email: nkobretenov@abv.bg

https://www.facebook.com/nkSvetoslavObretenov/

Председател – проф. Павел Герджиков
Първи зам.председател – д.т.н. инж. Жоро Илчев, кмет на Община Провадия
Втори зам.председател – проф. Свилен Райчев

През 1964 година група ентусиасти от Детската музикална школа към Народно читалище "Алеко Константинов” Провадия, със съдействието на Окръжния съвет за изкуство и култура Варна, организират провеждането на регионален конкурс за възпитаниците на детските музикални школи в Североизточна България.Само след пет години, поради големия интерес и многобройните участници, регионалният конкурс прераства в Национален.През 1969 година Комитета за култура учредява Национален конкурс за млади инструменталисти на името на композитора "Светослав Обретенов”, роден и израснал в Провадия.Първоначално конкурсът се е провежда веднъж годишно, а от 1970 – на всяка четна година . Застъпени са всички музикални инструменти, влизащи в състава на класическия симфоничен оркестър, като дървените и медните духови инструменти се редуват през определен период.На отделни издания на конкурса е имало специалности като композиция, клавирно трио, китара. През 1984 година Националния конкурс "Светослав Обретенов” е приет в Европейския съюз на младежките национални музикални конкурси.
Статутът на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци е приет на заседание на Общински съвет Провадия. Съгласно този статут, основен организатор е Община Провадия във взаимодействие с Министерството на културата и Съюза на българските композитори. Ръководен орган на конкурса е Организационен комитет, изграден от дейци на инструменталното и певческо изкуство, представители на общината и съорганизаторите. Текущата дейност по организацията, подготовката и провеждането на конкурса се осъществява от Оперативен комитет, който се избира от общината, има седалище в гр.Провадия и се оглавява от Кмета на Община Провадия.
Характерно за Националния конкурс ”Светослав Обретенов” е това, че на него се изпълняват творби само от български композитори – публикувани и непубликувани. В това се състои неговата уникалност и той е единственият такъв конкурс не само в България, но и в Европа.

Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®