GBC
Размер на шрифта: - / +

КУЛТУРА - Историческа справка

НАЧАЛОНачало

Историческа справка


Провадия е един от най-старите градове в Североизточна България. Той има многовековна и интересна история. Преди 7000 години южно от него праисторическите хора добиват и търгуват с една от най-важните суровина за човечеството – солта. През ІІІ век на платото Калето, което е в непосредствена близост до града, е изградена величествена крепост. Тя се използва (с прекъсвания) до края на ХVІІ век. Гърците я наричат Проват, българите Овеч, а турците – Таш хисар (Каменна крепост). В града живеят траки, римляни, византийци, българи, турци, евреи, арменци. Той е свързан с цар Петър ІІ, брат му – цар Калоян, движението начело с цар Ивайло, османското нашествие, въстанието на Константин и Фружин, походът на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело през 1444 г. Провадия е стопански, административен и военен център на региона, седалище на митрополия. През ХVІ–ХVІІ век тук се оформя голяма дубровнишка колония. Градът се разраства. По време на Руско–турската война (1828–1829) той е напълно разрушен и десетилетия наред се възстановява.
След Освобождението за кратко Провадия е седалище на окръжие и в продължение на осем десетилетия – околийски град. Той се развива като промишлен и търговски център, създават се трайни културни традиции. През 1923 г. тук има силно брожение срещу Деветоюнския преврат.
Днес Провадия е известна с производството на разсол за химическите заводи в Девня и с Националния конкурс за млади музикални изпълнители „Светослав Обретенов”. В града живеят малко повече от 14 000 души. Общината включва и 24 села. Природните дадености, близостта на Черно море и град Варна, летище, пристанища, наличието на жп линия и магистрала „Хемус” са фактори, които благоприятстват за развитието на града и околните селища.Всички права запазени! ©Община Провадия ©2008-2012

Suzara web design®